EMMEN WINT INTERNATIONALE PRIJZEN VOOR VERLICHTING CENTRUM

Vanmorgen is in Seoul bekendgemaakt dat Emmen bij de prestigieuze city.people.light award 2016 de publieksprijs heeft gewonnen en de 3e plaats heeft behaald bij de juryprijs. Dit zijn internationale prijzen van de LUCI Association. Emmen wint de prijzen voor de toepassing van licht bij het vernieuwde Marktplein, het nieuwe Raadhuisplein, de Hondsrugtunnel en de Boulevards.

Uit de 36 aangemelde projecten voor deze prijs, heeft een jury, bestaande uit licht designers en projectmanagers, het centrum van Emmen als derde beste beoordeeld. Voor de Publieksprijs waren 15 projecten van over de gehele wereld genomineerd. Emmen heeft veel stemmen geworven en stond daarmee op een tweede plaats. Dit was 50% van de uitslag. De andere 50% gaf de doorslag: dat waren de stemmen van leden van de internationale LUCI Association. Vanuit de leden van de LUCI zijn er 79 stemmen gegeven, waarvan 24 procent voor Emmen, waarmee de Publieksprijs binnen was.

Wethouder Bouke Durk Wilms is in Seoul, Zuid Korea en nam de prijzen in ontvangst. “We zijn ontzettend blij en trots dat Emmen nu ook op wereldniveau een prijs ontvangt voor de toepassing van licht in het centrum. We hebben al veel positieve reacties gekregen van onze inwoners, bezoekers en toeristen over het nieuwe centrum en de bijzondere manier waarop we verlichting hebben toegepast. Dankzij de vele reacties én het oordeel van de deskundigen van de LUCI Association hebben we deze Publieksprijs gewonnen. Het is de kroon op ons werk! Alle stemmer hartelijk dank!”

De eerste prijs is toegekend aan Aalborg (Denemarken) voor het project The House of Music Area, de tweede prijs is voor Seoul (Zuid Korea) met het project Gyeongui Line Forest Walkway Lighting Design Project.

Emmen internationaal in the spotlights

Het centrum van Emmen met het vernieuwde Marktplein, het nieuwe Raadhuisplein, de Hondsrugtunnel en de Boulevards, was één van de drie genomineerden voor de city.people.light award. Een prijs voor projecten waarbij verlichting een belangrijke rol speelt om de leefbaarheid in een gebied te verbeteren.

De inzendingen moesten voldoen aan de volgende criteria:

– De verlichting moet een permanente installatie zijn en toegankelijk voor alle mensen. Tijdelijke lichtfestivals zijn uitgesloten van de wedstrijd.

– Het project moet minder dan twee jaar voorafgaand aan deelname aan de wedstrijd zijn voltooid.

– Met het project moet de leefbaarheid in de stad verbeterd worden met een innovatief ontwerp en/of technologie.

– Het lichtontwerp in het project moet korte en lange termijn voordelen hebben voor de stad en de inwoners.

Wethouder Bouke Durk Wilms: “Door de functionele en artistieke toepassing van de nieuwe verlichting heeft het centrum één samenhangende nieuwe identiteit gekregen. Het centrum is continu aantrekkelijk om te verblijven, overdag, ’s avonds en ’s nachts. Emmen straalt!”

LUCI Association

LUCI (Lighting Urban Community International) is een internationaal netwerk van ruim 100 leden, bestaande uit meer dan 70 steden van vier werelddelen en andere leden, zoals universiteiten, verlichtingsbedrijven, architecten, lichtdeskundigen, etc. Het netwerk houdt zich bezig met het belang van licht bij stedelijke, sociale en economische ontwikkeling.

De genomineerde projecten zijn medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Ministerie van EZ, de provincie Drenthe en het Ministerie van IM.

Advertentie

Laatste Nieuws

Vergelijkbaar nieuws

Nieuwswaardige tip? Stuur het ons!