vrijdag 30 september 2022

Dit jaar nog locatieherkenning bij het bellen van 1-1-2

- Lees verder na de advertentie -

Nederland gaat de zogeheten AML-techniek die automatisch de locatie doorgeeft als iemand noodnummer 112 belt, nog dit jaar ondersteunen. Dat meldt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Kamer.

De technologie Advanced Mobile Location (AML) is al wel in een aantal andere Europese landen beschikbaar, waaronder België, maar niet in Nederland. Ons land zou achterlopen.

- Lees verder na de advertentie -

Hierop kwam vorige week kritiek van de Europese organisatie van alarmcentrales. Meldkamers in Nederland pleiten al enige tijd voor het invoeren van locatieherkenning via mobiele telefoons. Het is technisch goed mogelijk om de precieze locatie te zien van iemands mobieltje.

Vorige maand nog kwam bij de meldkamer in Drachten een noodoproep binnen van een vrouw uit Buitenpost die – waarschijnlijk als gevolg van gladheid – met haar auto in het Van Starkenborghkanaal bij Gaarkeuken (nabij Grijpskerk) was beland. Ze kon zelf bellen, maar wist niet uit de wagen te komen.

Hulpdiensten konden de auto niet meteen vinden. Pas na meer dan een uur lukte dit. De vrouw (59) uit Buitenpost was toen al overleden.

Naast landen moeten ook mobiele telefoons de AML-techniek ondersteunen. Ondersteuning voor het besturingssysteem iOS van Apple is tot nu toe echter uitgebleven, tot ergernis van de Europese organisatie van alarmcentrales.

Minister Grapperhaus schrijft verder dat de overheid ook een 112-app wil lanceren. Met deze app kunnen naast locatiegegevens ook andere gegevens bij de hulpdiensten belanden.

bron: lc.nl

Nick
Nickhttps://www.emmen112.nl
Oprichter en eigenaar van Emmen112. Voor vragen of opmerkingen, stuur een mail naar nick@emmen112.nl - Interesse in adverteren op Emmen112? Kijk eens op www.emmen24.nl voor de mogelijkheden of stuur een mailtje naar info@emmen24.nl

Meer nieuws

Blijf verbonden

21,200FansLike
1,347VolgersVolg
907VolgersVolg
48AbonneesAbonneer
Nieuwswaardige tip? Stuur het ons!