Grote natuurbrand in het Bargerveen snel brand meester dankzij gebrek aan wind “met iets meer wind had dit heel anders kunnen aflopen”

De natuurbrand die gisteravond in het Bargerveen bij Zwartemeer woedde was dankzij het gebrek aan wind vrij snel onder controle, toch had de brand heel anders kunnen aflopen.

Om 19:57 gingen de piepers van de brandweerkorpsen uit Emmen en Schoonebeek voor een natuurbrand aan de Laardijk in Zwartemeer, deze weg loopt dwars door het Bargerveen heen. Op dat moment waren er al dikke rookwolken te zien boven het Bargerveen. Hierop schaalde de brandweer snel op naar het sein “middelbrand” waarbij de brandweer van Emmer-Compascuum en Klazienaveen met spoed werden opgeroepen.

Bij aankomst van de brandweer werd het voor de brandweer duidelijk dat het gebied waar de brand woedde slecht tot niet bereikbaar was met de brandweerwagens ter plaatse, hierop werd besloten om twee terreinvaardige blusvoertuigen uit Westerbork en Tweede Exloërmond ter plaatse te laten komen. Ondertussen was er met behulp van een drone de oppervlakte van de brand gemeten en waren de brandweermannen en vrouwen te voet, gewapend met vuurzwepen onderweg naar de brand.

Mede doordat het windstil was kon de brand zich niet extreem snel verspreiden “dit zou aan het begin van de week, of in het donker wel anders zijn geweest. We hebben veel geluk gehad” verklaard een van de brandweermannen. Ondanks de snelle inzet van de brandweer kon niet worden voorkomen dat meer dan 1 hectare van het natuurgebied in as opging. De brandweer heeft een adder weten te redden, maar er is ook een dode gevonden.

Vermoedelijk is de natuurbrand aangestoken. De melder heeft bij de brand meerdere jongeren zien wegrennen. Ook zijn in het Bargerveen meerdere brandplekken aangetroffen.

Advertentie

Laatste Nieuws

Vergelijkbaar nieuws

× Geeft een tip door