Mega Piraten Festijn in Klazienaveen wederom groot succes

“Je ziet hier ook een nieuwe generatie opstaan. Opa, zoon en kleinzoon gaan hier nu gezamenlijk naartoe. Dat is het Mega Piraten Festijn. Drie generaties die elkaar hier vinden.” Jannes glundert. Zijn optreden op het Mega Piraten Festijn in Klazienaveen, afgelopen zaterdag, was een groot succes. De decibellenmeter sloeg in het rood door het hard meebrullende publiek. Er was zelfs ruimte voor een extra nummer, waarbij hij dankbaar van de gelegenheid gebruik maakte om de barriers op te vliegen. Missie geslaagd. Helemaal als je weet dat het Jannes was die Eddie Mensink, de grote man achter het Mega Piraten Festijn enkele jaren geleden ervan overtuigde om ook naar Klazienaveen te komen. “Of ik heb genoten? Ach joh, meer dan…”

Het Drents chauvinisme viert hoogtij tijdens het tweede Mega Piraten Festijn in Klazienaveen. Niet voor niets zijn er vele artiesten uit de provincie aan het affiche toegevoegd: naast Jannes onder andere Erik van Klinken, Bouke, Lucas & Gea en Mooi Wark. “Het is belangrijk dat dergelijke artiesten erbij zijn”, stelt Eddie Mensink. “Zo leggen we een verbinding met de regio.” Maar ook is Eddie goed te spreken over de locatie in Klazienaveen. “Vlak naast de A37. Iedereen die hier langs rijdt, ziet ons. ’s Avonds hadden we de tent ook al mooi verlicht. Dat zorgt echt voor een stukje extra beleving. Zelfs een verslaggever van Radio Drenthe begon er vanmorgen over. Het gaat goed. We zijn uitverkocht. 6.500 bezoekers. En ik heb nieuws voor de mensen. Volgend jaar komen we hier weer. Dat hebben we net rondgemaakt!”

Het humeur achter de schermen is opperbest. Iedereen is blij met het fantastische weer. “Heb je gezien hoe ongelooflijk veel mensen op het buitenterrein stonden?”, vraag Leon Lukassen, één van de organisatoren van het festival. “Dat warme weer is ook goed voor de baromzet”, stelt Eddie. Eef Stel, die al jaren de organisatie ondersteunt en daarnaast ook fungeert als festivalweerman (in zijn dagelijks leven heeft hij een tuinderij) is dik tevreden. “Grandioos, het ultieme festivalweer. Het zakt vannacht ook niet verder weg dan 15 graden. Geen wind, geen reden, ideaal! Ik zag het aankomen. Ik had dit vorige week al voorspeld.”

Lucas & Gea hebben een lange geschiedenis met het Mega Piraten Festijn. Zij prijkten in het begin van deze eeuw (samen met Jannes en nog enkele anderen) op het affiche van een piratenfeest in Lemele. Het was daar dat het idee voor het Mega Piraten Festijn ontstond. De eerste jaren waren ze er vrijwel altijd bij, nu enkele keren per jaar. Hun luisterliedjes doen het goed bij de echte piraten. “Nee, het Mega Piraten Festival is niet echt veranderd. Gelukkig niet. Of het moet zijn dat je er nu meer bekende artiesten ziet, maar de sfeer is hetzelfde gebleven. Het is nog steeds het mooiste festival van Nederland”, stelt Lucas na afloop. Dat wil echter niet zeggen dat het tweetal de kleinere optredens niet waardeert. Juist daar komen hun liedjes tot hun recht. “We zijn nu ook begonnen om onze fans uit te nodigen in de tuin van onze woning in Oude Pekela. Vijf keer per jaar een feestelijke zondagmiddag. Dat wordt enorm gewaardeerd. Andere artiesten erbij. Da’s wel een iets unieks!”

En ondertussen dendert de festivaltrein vrolijk verder. In de grote tent, waar Mooi Wark, zich er niet voor schamend dat de instrumenten niet zijn ingeplugd, de boel volledig op de kop zet (met de nodige bierfonteinen als gevolg), maar ook in de kleine tent waar social mediafenomeen Poar Neem’n enkele shows verzorgt. Dat betekent snelle hitmedleys, een hoop gespring, veel bier en confetti en natuurlijk het Rad van Poartuin, waarmee spreekstalmeester Wim van Aperlo de een na de andere prijs verloot aan het publiek. En dan moet ook nog de Miss Poar Neem’n van Klazienaveen gevonden worden. “Je kunt merken dat Drenthe een echt piratenland is”, stelt Wim. “Als ik hier ‘De IJsbeer komt toch uit het Noorden’ van de Wuko’s of iets van Jannes inzet, dan gaat de hele tent los! Dat zie je niet overal!”    

Advertentie

Laatste Nieuws

Vergelijkbaar nieuws

× Geeft een tip door