OV-Staking: Maandag en Dinsdag mogelijk geen of minder bussen

Maandag 30 april en dinsdag 1 mei wordt er door de vakbonden een landelijke ov-staking georganiseerd. Hierdoor rijden er minder en misschien zelfs geen bussen van Qbuzz in Groningen en Drenthe.

QBuzz kan maandag in de loop van de ochtend pas meer duidelijkheid geven over welke bussen wel en niet gaan rijden. Op dat moment weten ze hoeveel chauffeurs ze beschikbaar hebben. Ze vinden het uiteraard erg vervelend dat onze reizigers hinder ondervinden van deze staking.

De vakbonden organiseren een landelijke staking. De werkgevers in het openbaar vervoer zijn met de vakbonden in gesprek over een nieuwe cao. De bonden hebben ervoor gekozen om de onderhandelingen af te breken en een grootschalige staking te organiseren. QBuzz vindt het erg vervelend dat de reizigers ernstige hinder ondervinden van deze staking.

Op 15 januari bereikten de werkgevers en de vakbonden FNV en CNV na een lang en complex proces een gezamenlijk onderhandelingsresultaat. Resultaat was 8,3% loonsverhoging in drie jaar en goede afspraken over de werkdruk. De FNV nam daarna drie maanden de tijd om het resultaat aan haar leden voor te leggen. Het resultaat is door de leden afgewezen. De FNV heeft het resultaat alleen voorgelegd aan leden die op de vergaderingen aanwezig waren –een kleine 10%. Op 7 maart was de uitslag bekend. Werkgevers verzochten driemaal schriftelijk om inhoudelijke punten, maar kregen geen reactie.

Op 16 april spraken de werkgevers opnieuw met de bonden. Pas toen is de reden van afwijzing inhoudelijk toegelicht. Bonden hebben werkgevers in het overleg 1 week gegeven om nieuwe eisen te beoordelen. De VWOV heeft gevraagd om meer tijd hiervoor. In reactie daarop dreigen bonden met een 48-uurs staking op 30 april en 1 mei.

Advertentie

Laatste Nieuws

Vergelijkbaar nieuws

× Geeft een tip door