Ruim 8 miljoen afgepakt in internationaal witwasonderzoek

De politie heeft dinsdag 14 maart 2017 een grote actie gehouden in het kader van een witwasonderzoek. Daarbij werden vijf mensen aangehouden en 30 panden doorzocht. In totaal is voor 8 miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed, waaronder een megadiscotheek in het Duitse Meppen. Daarnaast is beslag gelegd op tienduizenden euro’s aan cash, diverse voertuigen en gasalarmpistolen. De actie is nog niet afgerond.

Aanleiding

Op basis van FIU-meldingen en een aanhouding door de politie Amsterdam in april 2016 ontstond het beeld dat twee van de verdachten er een uitgavenpatroon op na hielden, dat niet passend leek bij hun inkomsten. FIU-meldingen zijn een aanwijzing dat er mogelijk crimineel geld wordt witgewassen. Bij de aanhouding in de buurt van Amsterdam werd ruim 100.000 euro aangetroffen, terwijl er geen aannemelijke verklaring gegeven kon worden voor de herkomst van dat geld. Die combinatie was mede aanleiding om een nader onderzoek in te stellen naar hun financiële situatie. In dat onderzoek werd steeds duidelijker dat er met vermoedelijk crimineel geld geïnvesteerd is in onder anderen onroerend goed, voertuigen en reizen.

Vijf aanhoudingen

De politie heeft tijdens de actiedag vijf personen aangehouden. Een 49-jarige man uit Nieuw-Schoonebeek is op Sint Maarten aangehouden. Hij is een van de twee verdachten die destijds in de buurt van Amsterdam werd aangehouden. De andere verdachte uit die auto wordt nog gezocht. Daarnaast zijn nog twee mannen (42 jaar uit Maasmechelen en 50 jaar uit Beesd) en twee vrouwen (36 en 50 jaar uit Nieuw-Schoonebeek) aangehouden. Allen worden ze verdacht van witwassen.

Georganiseerde criminaliteit

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waar witwassen onder valt, is een landelijke prioriteit voor de politie, belastingdienst en het Openbaar Ministerie. Er zijn vaak grote geldbedragen gemoeid bij grootschalige witwaspraktijken. Het doel van dergelijke onderzoeken is om een eind te maken aan het zorgeloos profiteren van crimineel verkregen geld en oneerlijke concurrentie te stoppen. Overheidsorganisaties pakken gezamenlijk de ondermijnende criminaliteit aan, waardoor de slagkracht groter is. Onderzoeken richten zich niet alleen op de belangrijkste spelers, maar ook op partijen die een faciliterende rol hebben. Wilt u weten waarom witwassen schadelijk is voor de maatschappij en hoe u witwaspraktijken kan herkennen. Bekijk dan de animatie hieronder.

30 Zoekingen

De resultaten van het financiële onderzoek waren de reden om vandaag op 30 locaties in vier verschillende landen zoekingen te doen. De zoekingen waren enerzijds gericht op het vinden van waardevolle goederen en geld in het kader van afpakken. Anderzijds is gezocht naar financiële administratie. Er zijn panden in Nederland (19), België (1), Duitsland (5) en Sint Maarten (5) doorzocht. Vaak wordt illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Aangezien dat in deze casus mogelijk ook aan de orde is, is er beslag gelegd op 14 panden, waaronder een discotheek in Duitsland, diverse woningen in Nederland en een appartement op Sint Maarten.

Bij de zoekingen is gebruik gemaakt specialistische rechercheurs (financieel, digitaal, tactisch, forensisch), geld- en drugshonden en zoekteams van defensie. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties.

Afpakken en ontnemen

Misdaad mag niet lonen! Door status(symbolen) af te pakken, laten de politie en het Openbaar Ministerie zien dat misdaad niet loont. Bij de zoekingen is beslag gelegd op meerdere kostbare auto’s, scooters, elektrische fietsen, sieraden, verzekeringen en gasalarmpistolen. Ook zijn enkele tienduizende euro’s in beslag genomen. Het geld dat wordt afgepakt, kan niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Crimineel verkregen geld wordt ook regelmatig geïnvesteerd met het doel om invloed te krijgen in politiek, bedrijfsleven of de financiële sector. Deze vermenging van onder- en bovenwereld is zeer zorgelijk. Het zorgt ervoor dat de integriteit en geloofwaardigheid van de bovenwereld onder druk komen te staan. Dat maakt witwassen ook echt tot een maatschappelijk probleem.

Vervolg onderzoek

Nader onderzoek moet meer informatie geven over inkomsten, uitgaven en geldstromen. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor. Het onderzoek zet zich voort. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Advertentie

Laatste Nieuws

Vergelijkbaar nieuws

Nieuwswaardige tip? Stuur het ons!