Tom Dumoulin rijdt Gouden Pijl

Vorig jaar al stond de Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin hoog op het verlanglijstje van de organisatie van De Gouden Pijl, maar kon hij vanwege de datum niet in Emmen rijden. Nu komt die wens dan alsnog uit. De sympathieke renner van de Duitse wielerploeg Team Sunweb komt graag naar Emmen. Hij staat, op dit moment, tweede in de Tour de France.

De Gouden Pijl werd tot en met vorig jaar nog op de derde dinsdag na de Tour de France gereden. Voor de organisatie was het een grote uitdaging een aansprekend rennersveld te krijgen vanwege de drukke wieleragenda’s van de renners die vol zitten met rondes en trainingskampen. Het lukte de Gouden Pijl vaak wel de toppers naar Emmen te halen, al werd het wensenlijstje vorig jaar niet geheel in vervulling gebracht. Dat was één van de redenen voor het bestuur om, zodra de gelegenheid zich voordeed, naar een datum te verhuizen in de eerste week na de Tour wanneer de ploegen enige rust gegund wordt. Die gelegenheid deed zich voor in het vroege voorjaar van 2018. De kans werd gegrepen en nu zit De Gouden Pijl op de eerste zondag na de Tour, op 5 augustus.

Wat wel wijzigt is dat vanaf 2018 het publiek nog langer van de helden uit de Tour de France en andere grote Klassieke rondes kan genieten. Tijdens de profronde in Emmen komen de mannen namelijk aan de start in een zogenaamd klein omnium waardoor de renners op drie onderdelen zijn te zien. Dat zijn de onderdelen Tijdrit, een Klassementsrit (punten wedstrijd) en een Rit in lijn.

Nadat de reclamekaravaan rond 17.15 uur het parcours heeft verlaten, gaan de heren één voor één van start in een tijdrit. Vanaf 17.30 tot 18.00 uur is het daardoor even niet mogelijk het parcours over te steken. De zogenaamde sluizen zijn een half uurtje gesloten. De organisatie vraagt daarvoor begrip. Het voordeel is dat het publiek de renners één voor één goed kan aanschouwen. Ze zullen tegelijkertijd uitgebreid aan het publiek worden voorgesteld. De uitslag hiervan telt niet mee in het klassement.

De tijdrit wordt om 18.00 uur gelijk gevolgd door een klassementsrit. Dat zal circa drie kwartier duren. Deze wedstrijd bestaat uit diverse sprints om de zoveel ronden. Hiermee kunnen de profrenners punten behalen. Vervolgens is het de beurt aan ID-Cycling, ofwel de verstandelijk beperkten. De profs hebben een uurtje rust en kunnen zich mengen tussen de sponsoren en het publiek. Om 20.15 uur is vervolgens de start van de Rit in lijn voor de profs, met …jawel, het kanonschot bij de start. De huldiging van de heren wordt om circa 21.30 uur verwacht. Het gaat dan om de beste mannen over de onderdelen klassementsrit en rit in lij

Mét Tom Dumoulin dus! De renner is sterk gestegen in marktwaarde, de organisatie moet derhalve aardig in de buidel tasten. Naast de gemeente Emmen en de provincie Drenthe, was het sponsor Sunoil die het mede mogelijk heeft gemaakt dat zo’n grote renner op het parcours van Emmen rijdt. Ook andere sponsoren hadden er een bedrag extra voor over. In alle grote rondes heeft Dumoulin etappes gewonnen en in de Giro en de Vuelta droeg hij dagenlang de leiderstrui. In 2017 won hij de Giro d’Italia en de BinckBank Tour en werd hij wereldkampioen in de ploegentijdrit en in de individuele tijdrit. Dit jaar werd hij tweede in de Giro d’Italia.

Door de komst van Dumoulin zullen ongetwijfeld tientallen Dumoulinfans naar Emmen komen.

Dylan Groenewegen (Team LootNL-Jumbo) en Niki Terpstra (Quick-Step Floors) waren eerder deze week al gecontracteerd door de organisatie van de Gouden Pijl.

 

Foto: Team Sunweb

Advertentie

Laatste Nieuws

Vergelijkbaar nieuws

× Geeft een tip door